E-1 vizesini kendi adınıza uluslararası ticaret yapmak, şirketinizdeki uzmanları ABD’ye transfer etmek ya da Amerika’da şirket kurmak için personel transferinde kullanabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri, çeşitli ülkelerle yaptığı anlaşmalarla bu ülke vatandaşlarının uluslararası ticari faaliyetlerde bulunmalarına yardımcı olmak için E-1 vizesini oluşturmuştur. 

E-1 geçici vizesi, ABD  ile ticaret ve seyrüsefer antlaşması olan bir ülke vatandaşlarının ABD’de çalışmasına olanak sağlar. Güzel haber Türkiye 1933 yılında bu anlaşmayı imzalamıştır. 

Eğer bir ticaret yürütmeyi veya bunu yapan bir işletme için çalışmayı planlıyorsanız, Ticaretçi ve tüccar vizesi  olarak da bilinen E-1 vizesi size bu konuda yardımcı olacaktır. Üstelik her yıl verilen E-1 vizesinde herhangi bir kontenjan bulunmamaktadır. Süresiz olarak yenilenebilen bu vize ile şartları yerine getirdiğiniz sürece istediğiniz kadar uzatmalarla Amerika’da yaşam ve çalışma fırsatı elde edebilirsiniz.

E1 Vizesinin Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle E1 vizesinin size sağlayacağı artı yönlere ve dikkat etmeniz gereken noktalara kısaca bir göz atalım.

  • Vizenizin geçerlilik süresi, ABD ile ülkeniz arasındaki anlaşmaya ve yürütülen işin uygulanabilirliğine bağlı olarak değişir. Yeni şirketler için genelde daha kısa geçerlilik süreleri verilmektedir.
  • E-1 Yatırımcı Vizesi, size, eşinize ve çocuklarınıza 5 yıla kadar vize imkanı sağlamaktadır ve ABD’ye her girişinizde iki yıllık kalış süresi elde edersiniz.
  • E1 vizesi ile eşiniz de Amerika’da çalışma ve çocuklarınız eğitim fırsatı elde eder.
  • E-1 vizenizin kalış süresini uzatmak istemeniz durumunda, Amerika’dayken 2, konsolosluktan almanız durumunda ise 5 yıl kadar uzatma alabilirsiniz. 

E-1 Vizesi için Uygunluk Kriterleri Nelerdir?

 E-1 vizesi alabilmek için bazı ön koşulların karşılanması gerekmektedir. Bu koşullar:

  • ABD ile anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmak
  • Yürütülen ana ticaretin %50’sinden fazlasının anlaşmalı olan ülke ile ABD’deki şirket arasında olması
  • Gerekli niteliklere sahip vize sponsor olan ABD’li işveren için ya da kendi işletmeniz için çalışmak
  • Yürütülen iş konusuna hakim ve deneyimli olmak
  • İşletmenin en az %50 sahibi veya kritik roldeki bir çalışanı olmak
  • Çalıştığınız şirketin sürdürdüğü ticaretin çoğunun ABD ile olması
  • Yapılan ticaret hacminin yeterince büyük ve devamlı olması

E1 Vizesi için Başvurulan Şirketin Uygunluğu

Bahse konu şirket, vize başvuru sahibi olarak size ya da bir başkasına ait olabilir. Ancak bu şirketin, anlaşmalı ülkede ya da Amerika’da kurulmuş olması gerekmektedir. 

Örneğin Türkiye ve ABD arasında gerçekleşecek ticaret üzerine kurulan bir şirketten bahsediyorsak, bu şirketin Türkiye’de ya da Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuş olması gerekir. 

Eğer E1 vizesine başvurulan şirket sahipleri Amerika dışında yaşıyorsa E1 kriterlerini karşılıyor ya da E-1 vizesi ile ABD’de yaşıyor olmalıdır. 

E1 Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Başvurunuzun durumuna göre değişen ölçüde aşağıda listelenen belgeleri hazır bulundurmanız gerekmektedir.

  • Geçici vize başvurusu için DS 160 formu

DS-160, Online Süreli Seyahat için Vize Başvuru Formu, geçici seyahat için ABD’ye yapılan yolculuklarda kullanılır. Form DS-160, İnternet üzerinden Devlet Departmanı web sitesine elektronik olarak gönderilir. Konsolosluk görevlileri, DS-160 formuna girilen bilgileri kullanarak vize başvurusunu, yüz yüze yapılan mülakata dair görüşleri de göz önünde bulundurarak, değerlendirmeye alır.

  • Altı ay ya da daha uzun süre geçerli pasaport

ABD’ye seyahatiniz için kullanacağınız pasaportun kalacağınız süre hariç en az 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir.

  • Uygun şartları karşılayan fotoğraf 

Genel olarak bahsetmek gerekirse maksimum altı ay önce çekilmiş, arka planı açık bir renkte ve yüzünüzün net olarak göründüğü, 2×2 boyutlarında bir fotoğraf gereksinimleri karşılayacaktır.

  • Özgeçmiş ve Ön Yazı

İş yaşamınızı ve uzmanlık alanlarınızı belirten detaylı bir CV ile ABD’ye işinizi taşıma niyetiniz ve genel olarak bu yöndeki planlarınızı gösteren bir ön yazıyı belgeleriniz arasına eklemeniz gerekecektir.

  • Çalışacağınız firmadaki konumunuza dair kanıtlar

Çalışacağınız firmada kritik bir pozisyonunda denetleme, yürütme ya da özel yetenek gerektiren bir faaliyet yürüteceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

  • Amerika’ya havaleyi belgeleyen kanıtlar

Bunlara örnek olarak banka poliçeleri, takas izinleri veya makbuzlar gibi belgeler gösterilebilir.

  • Amerika’da kurulan işi belgeleyen kanıtlar

Yürütülecek işin gerçekliğine dair bazı kanıtların sunulması gerekmeketdir. Bunlara ana sözleşme, ortaklık sözleşmesi, organizasyon ve personel çizelgeleri, hisse senetleri, unvanlar, diğer sözleşmeler, makbuzlar, lisanslar veya kiralamalar örnek gösterilebilir.

  • Vize başvuru sahibinin uyruğunu kanıtlayan kanıtlar

Amerika Birleşik Devletleri ile anlaşmalı ülke vatandaşı olarak ticaret yürüteceğinizi belgelemeniz gerekir. Bunu için pasaport, ana şirketin kuruluş sözleşmesi veya borsa listeleri gibi kanıtlar sunabilirsiniz.

  • Amerika ile anlaşma ülkesi arasındaki ticareti belgeleyen kanıtlar

Yürütülen ana ticaretin %50’sinden fazlasının anlaşmalı olan ülke ile ABD’deki şirket arasında olmalıdır.  Bu kanıtlamak için faturalar, gümrük izinleri, depo makbuzları, nakliye makbuzları, satış makbuzları veya sözleşmeler gibi belgeler sunmalısınız.

  • İşletmenin gerçek, faaliyet gösteren bir işletme olduğuna dair kanıtlar

Vizenin gerçek bir ticaret üzerine başvuru olduğu gösterilmelidir. Yıllık raporlar, kataloglar, satış broşürleri, haberler ve uygun olan diğer kanıtlar belgeler arasına eklenebilir.

Tüm belgelerinizi tamamladıktan sonra geriye kalan tek şey süreci başlatmak olacaktır.

E1 Vizesine Başvurmak mı İstiyorsunuz? 

İşinizi Amerika’ya da taşıyarak büyütmek mi istiyorsunuz? Vize başvuru süreçleri özellikle iş hukukunun da dahil olduğu konularda size karmaşık görünüyor olabilir. Vize başvuru sürecinizden başlayarak şirketinizin kuruluşu ve finansal konular gibi göçmenlik hukukuyla alakalı tüm süreçte uzman avukat kadromuzla size destek olmaya hazırız.