E-2 Yatırımcı Vizesi

E-2 Yatırımcı Vizesi Nedir?
E-2 Yatırımcı Vizesi Nedir?

Bir Türk vatandaşı yatırımcı olarak asgari tutar olmadan yatırımlarınızı Amerika’daki ticari bir faaliyet değerlendirerek yaşama ve çalışma fırsatı elde edebilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri, anlaşma sağladığı ülkelerden iş adamlarının yatırım yaptıkları bir işletme için ABD’de çalışmasına izin vermek için E-2 vizesini oluşturmuştur.

Not: E-2 yatırımcı vizesini yatırım yoluyla yeşil kartlarla ile karıştırmamak gerekir. E-2 vizesi göçmen olmayan, geçici, bir vizedir. Ayrıca, yatırım yoluyla yeşil kart, 800.000 dolar veya daha fazla bir yatırım gerektirirken, E-2 vizesinin yasada belirlenmiş asgari bir yatırım tutarı yoktur.

E2 Vizesinin Temel Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle E2 vizesinin size sağlayacağı artı yönlere ve dikkat etmeniz gereken noktalara kısaca bir göz atalım.

  • Yatırımcı ve çalışanlar, yatırımcının vatandaşı olduğu ülkenin ABD ile bir anlaşması olduğu sürece, önemli miktarda nakit yatırımın yapıldığı bir ABD işletmesi için ABD’de yasal olarak çalışabilir.
  • ABD’de E2 vizesiyle bulunduğunuz sürede yalnızca E-2 vize sponsoru olarak hareket eden işveren veya kendinize ait işletme için çalışabilirsiniz.
  • Vizenizin geçerlilik süresi, ABD ile ülkeniz arasındaki anlaşmaya ve yürütülen işin sürdürülebilirlik ve uygulanabilirliğine bağlı olarak değişir. Yeni şirketler için genelde daha kısa geçerlilik süreleri verilmektedir.
  • E-2 vizesi sahibi ve aile üyeleri vize uzatma koşullarını ihlal etmediği sürece Amerika’dan başvurularda 2 yıl, Türkiye’den yapılan başvurularda da 5 yıla kadar sınırsız olarak vizelerini uzatabilir.
  • E2 vizesi ile eşiniz Amerika’da çalışma ve 21 yaş altındaki çocuklarınız eğitim fırsatı elde eder.

E-1 vizesi gibi, bazı insanlar da E-2’yi ABD’de daimi ikamet için bir fırsat olarak görmektedir, çünkü serbest meslek yoluyla elde etmek mümkündür ve sınırsız sayıda uzatma ile birlikte sürdürülebilir. Ayrıca bir yıl içinde verilecek E-2 vize sayısında bir sınırlama ya da kontenjan bulunmamaktadır.

E-2 Vizesi için Uygunluk Kriterleri Nelerdir?

Amerika Yatırımcı Vizesi almak istiyorsanız aşağıdaki şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir:

  • Başvuru sahibi, Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili bir antlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmalıdır.
  • Başvuruyu yapan kişi, sahip olduğu veya en az %50’si vatandaşı olduğı ülkende bir başkasına ait olan bir şirket için ABD’de çalışmaya geliyor olmalıdır.
  • Başvuru sahibi, ABD’deki işin sahibi, yöneticisi ya da uzman rolünde kilit bir çalışanı olmalıdır.
  • Başvuru sahibi veya şirket, ABD’deki sürdürülen işe önemli bir yatırım yapmış olmalıdır. Bu konuda yasal bir asgari sınır yoktur, ancak başvuru sahibi veya şirket sermayeyi riske atıyor olmalı, kar amacıyla işi yapmalı ve yatırım tutarı işletmenin büyüklüğüne uygun olmalıdır.
  • ABD’deki şirket aktif olarak ticari faaliyetlerde bulunmalı, kendi eyaletinde veya bölgesinde iş yapmak için geçerli yasal gereklilikleri karşılamalıdır. 
  • Başvuru sahibi, ABD’deki işi tamamladığında Amerika’dan ayrılma niyeti olmalıdır. Başvuru sahibi olarak sizden ABD konsolosluğuna ABD’den ayrılma niyetinizin, geri dönüş bileti gibi, kanıtlarını göstermeniz istenecektir.

Kısacası E2 vize başvurusunun amacı sadece yatırımcının Amerika’da yaşamak için kullandığı bir yapıda olmamalıdır. E-2 Yatırımcı Vizesinin temel amacı, ABD’li çalışanlar için iş yaratmaktır.

Türk Vatandaşları E-2 Vizesi Alabilir mi?

Amerika E2 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri ile nitelikli anlaşmaları olan ülkeler için geçerlidir. Türkiye 18 Mayıs 1990’da imzaladığı anlaşma ile E2 vizesi alabileceğiniz ülkeler arasında bulunmaktadır.

Üstelik başvuru sahibi olarak ABD E2 vizesi alabilmek için Türkiye’de ikamet etmenize de gerek yoktur. Sadece Türk vatandaşı olmanız yeterlidir.

E2 Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Amerika Yatırımcı Vizesi başvurusu için aşağıdaki belgeleri sağlamanız gerekmektedir:

  • Geçici vize başvurusu için DS 160 formu

DS-160, Online Süreli Seyahat için Vize Başvuru Formu, geçici seyahat için ABD’ye yapılan yolculuklarda kullanılır. Form DS-160, İnternet üzerinden Devlet Departmanı web sitesine elektronik olarak gönderilir. Konsolosluk görevlileri, DS-160 formuna girilen bilgileri kullanarak vize başvurusunu, yüz yüze yapılan mülakata dair görüşleri de göz önünde bulundurarak, değerlendirmeye alır.

  • Altı ay ya da daha uzun süre geçerli pasaport

ABD’ye seyahatiniz için kullanacağınız pasaportun kalacağınız süre hariç en az 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir.

  • Uygun şartları karşılayan fotoğraf 

Genel olarak bahsetmek gerekirse maksimum altı ay önce çekilmiş, arka planı açık bir renkte ve yüzünüzün net olarak göründüğü, 2×2 boyutlarında bir fotoğraf gereksinimleri karşılayacaktır.

  • Yatırım yapılacak paranın kaynağını gösteren belgeler 

Yatırım yaptığını paranın yasal yollar ile kazanıldığını ve vergilendirildiğini göstermeniz gerekmektedir. Bunun için banka hesap dökümleri, maaş bordrosu ve vergi dökümleri gibi belgeler sunabilirsiniz.

  • Şirketin mali ve yönetimsel durumunu açıklayan belgeler

Bir yatırımcı olarak yatırımlarınızın ne durumda olduğunu göstermeniz gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek adına iş planı, vergi beyannameleri, yapılan harcamalarla ilgili makbuzlar, IRS belgeleri, işletme lisansları, sözleşmeler, banka beyanları ve  organizasyon şeması gibi dökümanları kullanabilirsiniz.

E-2 vize başvuru sürecinde sizi nelerin beklediğine ilişkin ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E2 Vizesine Başvurmak mı İstiyorsunuz?

Yatırımlarınızı Amerika’da büyütmek ve bu sayede ABD’de yaşamak mı istiyorsunuz? E2 vizesi ile tüm süreçleri doğru bir şekilde takip ederseniz bu hiç de zor değil. Ancak dikkat etmekte fayda var. Vize sürecinizdeki herhangi bir hata geri döndürülemeyen sonuçlar doğurabilir. Özellikle ticaret hukukunun da önemli bir yeri olduğunu göz önünde bulundurursak uzman bir hizmet almak mantıklı olacaktır.

Vize başvuru sürecinizden başlayarak şirketinizin kuruluşu ve finansal konular gibi göçmenlik hukukuyla alakalı tüm süreçte uzman avukat kadromuzla size destek olmaya hazırız.